Lakberendezési tanácsadás

Étkezési helyiség.

Rohanó világunkban az otthon hangulatának fenntartása és a családi egység megőrzése még nagyobb kívánalom, mint valaha. Az otthon hangulatának egyik alapfeltétele az otthoni közös étkezés és annak lehetőségének megteremtése. Becsüljük meg egymást, hogy a rohanvást bekapkodott reggelik és a gyors étkezdékben elfogyasztott „műételek” után, legalább hétvégéken egy állandóan, külön erre a célra kijelölt és berendezett helyen a család közösen fogyassza el lukulluszi, vagy ennél jóval szerényebb ebédjét, vacsoráját.


Minden lakásban legyen egy hely, ahol a család alkalmanként, de még jobb, ha rendszeresen, együtt étkezhet. A lakás nagyságától és jellegétől függően az ilyen étkezőhelyek kialakíthatók a konyhában, nappali szobában vagy külön erre a célra épített étkezőfülkében, helyiségben.

Az étkezés céljára szánt terület kijelölésénél - azon kívül, hogy jó, ha közel tervezzük a konyhához, és ha elkülönítjük a lakás más rendeltetéssel bíró területeitől (fallal, paravánnal, esetleg csak képzeletbeli térlehatárolással) - még szigorú méretezési szabályokat is figyelembe kell vennünk a berendezés megtervezésénél. Hogy mik ezek a szabályok? - vizsgáljuk meg rajzos ábráink segítségével.
Az étkező bútorozásánál nem csak arra kell figyelni, hogy a kijelölt helyen az asztal és a székek elférjenek, hanem a rendeltetésnek megfelelően az étkezéshez készülő vagy azt befejező személy az asztalhoz leülhessen, illetve felállhasson. Továbbá a tálaláskor és a tányérok leszedéséhez az asztal részben vagy egészében körüljárható legyen.

Az étkezés során végzett legjellegzetesebb mozgások és azok helyszükséglete

 

 


Asztalnál ülő ember helyszükséglete

Asztaltól felálló ember helyszükséglete

Asztaltól kiforduló ember helyszükséglete

 


A tálalószekrény (munkapult) és az asztalnál ülő ember között elhaladó tálaló személy (személyek) helyszükséglete

 

 

 

 

 


Tálaló személy területigénye

Fiókot kihúzó személy területigénye

Tálalószekrénynél (munkapultnál) dolgozó
és a mellette elhaladó személy területigénye

 


Más fontos szempontok

Figyelembe kell venni egy étkezőhely kijelölésénél azt a helyszükségletet is, amely az asztalnál ülő ember (emberek) számára szükséges a kényelmes étkezéshez az asztalon. Ez a helyszükséglet függ az ember méreteitől, a szomszédjától, való távolságtól és az elé kerülő eszközök méreteitől (Tálak, poharak, evőeszközök, asztali díszek). Általában mind ezek figyelembevételével mondhatjuk, hogy egy 30 cm sugarú félkörrel határolt terület elégséges egy személy számára az asztalfelületen.

 

 

 

 

 


Egy személy részére
szükséges asztalfelület

 

Két személy

 

Négy személy

 

Hat személy

 

 

 


Amennyiben ezeket a szükségszerű területigényeket figyelembe vesszük egy étkezőhely megtervezésénél és berendezésénél, bárki saját maga is képes lesz egy kis odafigyeléssel, megfelelő jó ízléssel és jó bútorválasztással hangulatos étkezőhelyet kialakítani otthonában.


Köszönöm figyelmüket.


Forrás internet.

 

 

 

 

 

Vissza